Introductie
Korte keten: hoe organiseer je een lokale en haalbare voedselketen?
In dit onderdeel duiken we in de wereld van de korte voedselketen met een sociaal doel. Hoe verbind je regionale boeren met kwetsbare gezinnen, op een manier die zowel betaalbaar als haalbaar is? We delen onze belangrijkste lessen, don’ts en do’s, en geven inzicht in hoe onze keten werkte. Ook bespreken we de uitdagingen en kansen die we tegenkwamen.
Ben je benieuwd hoe je een lokale voedselketen opzet met maatschappelijke impact? Lees verder en ontdek onze inzichten.
Don’ts and do’s
Je leest het goed, ‘don’ts and do’s’. Laat ons jouw tijd besparen door meteen te starten met wat je beter NIET doet. Mocht je meer willen weten, lees dan rustig verder.

Don’ts: wat je beter kunt vermijden
- Slechte communicatie met partners en klanten
- Tip: maak communicatie een prioriteit. Geef regelmatig updates over leveringen, beschikbaarheid en veranderingen, zodat iedereen weet wat te verwachten.
- Afhankelijkheid van één leverancier
- Tip: zorg voor diversificatie in je leveranciersnetwerk. Werk met meerdere leveranciers om risico’s te spreiden en flexibiliteit te vergroten.
- Te veel vertrouwen op externe financiering
- Tip: bouw aan een duurzame strategie gericht op zelfvoorzienendheid, bijvoorbeeld door meer verkoopkanalen te benutten of subsidies te koppelen aan groeiplannen.
- Geen risicoanalyse maken bij afname afspraken
- Tip: sluit duidelijke contracten over volumes, prijzen en leveringen en gebruik flexibele afspraken om in te spelen op schommelingen in de vraag.
- Geen controle over de logistiek
- Tip:investeer in een efficiënt logistiek systeem en controleer regelmatig of je partners aan kwaliteitsnormen voldoen.
Do’s: wat je zeker wél moet doen
- Wees transparant en vind de balans
- Deel informatie over successen en uitdagingen, maar bewaak strategische relaties en wees niet te afhankelijk van enkele partners.
- Maak duidelijke afspraken met alle betrokkenen
- Zorg voor heldere contracten en afspraken om misverstanden en vertragingen te voorkomen.
- Blijf flexibel met je verkoopkanalen
- Verken nieuwe verkoopmogelijkheden en balanceer prijzen om een breder publiek aan te spreken.
- Focus op relaties met je doelgroep
- Betrek je doelgroep bij beslissingen en gebruik gerichte marketing om loyaliteit en duurzame relaties te versterken.
- Gebruik overschotten creatief en verantwoordelijk
- Beperk overschotten door efficiënt in te kopen en benut restanten via donaties, kortingen of alternatieve kanalen.
De korte keten
Achtergrond
Een korte voedselketen is een voedselsysteem waarbij de afstand tussen producenten (zoals boeren) en consumenten minimaal is, zowel fysiek als qua tussenpersonen. Dit betekent dat er minder schakels zijn tussen de productie en consumptie van voedsel, zoals groothandels, supermarkten of distributiecentra. Vaak omvat het rechtstreekse verkoop via bijvoorbeeld boerenmarkten of de verkoop van groente- en fruitpakketten via buurthuizen zoals Boeren voor Buren.
Belangrijke kenmerken:
- Direct contact: er is directe communicatie en samenwerking tussen producent en consument.
- Lokale focus: de nadruk ligt op lokaal geproduceerd voedsel, vaak binnen een bepaalde geografische straal.
- Versheid en kwaliteit: door de korte afstand wordt voedsel sneller geleverd en is het vaak verser.
Dit is in ieder geval hoe Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en European Network for Rural Development (ENRD) de korte keten omschrijven.
Naast de lokale focus, was direct contact tussen klant en boer niet aanwezig bij Boeren voor Buren en bemoeilijkte de korte keten net de versheid van de producten. We gaan hier later dieper op in. Bedenk, is er volgens deze definitie dan ooit sprake geweest van een korte keten?
Een korte voedselketen is belangrijk omwille van duurzaamheid, de lokale economie en transparantie.
Duurzaamheid
- CO2-reductie: lokale voedselketens beperken transportafstanden, wat leidt tot minder uitstoot. Volgens de FAO (2021) kan lokaal transport de uitstoot met 10-50% verminderen, afhankelijk van het type product en transportmethode.
- Afvalvermindering: korte ketens gebruiken vaak minder verpakkingen en produceren minder voedselverspilling door betere afstemming tussen vraag en aanbod. De impact van voedselverspilling wereldwijd is gigantisch: de FAO (2009) schat dat een derde van het voedsel wereldwijd verspild wordt, met 3,3 Gigaton CO2-uitstoot tot gevolg. Alleen landen als China en de Verenigde Staten stoten meer uit. Sinds 2020 heeft Boeren voor Buren maar liefst 232.667 kg groente en fruit van de afvalhoop gered. Dit komt overeen met de jaarlijkse verspilling van groente en fruit van bijna 27.000 Nederlanders (Voedingscentrum, 2022). Lokale korte keten initiatieven kunnen zo dus bijdragen aan het voorkomen van voedselverspilling en de grote impact daarvan op het klimaat en milieu in te perken.
Lokale economie
- Directe impact op boeren: uit cijfers van Eurostat (2022) blijkt dat korte ketens boeren 30-50% meer inkomsten kunnen opleveren doordat ze tussenpersonen vermijden.
- Regionale economie: lokale netwerken creëren werkgelegenheid en stimuleren innovatie in de regio.
Transparantie
- Voedselzekerheid: lokale ketens bieden consumenten inzicht in waar hun voedsel vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd. Dit verhoogt vertrouwen en bewustzijn.
Directe interactie: onderzoek van Slow Food International (2021) toont aan dat korte ketens consumenten aanmoedigen bewuste keuzes te maken over seizoensgebondenheid en duurzaamheid.
Boeren voor Buren is een stichting die ontstond aan het begin van de coronapandemie met als doel de voedselzekerheid in Amsterdam te versterken.
Ontstaansgeschiedenis
Tijdens de coronacrisis stonden Nederlandse boeren voor de uitdaging van een overschot aan groenten en fruit, doordat de export stilviel. Tegelijkertijd kwamen gezinnen met een beperkt budget in Amsterdam in moeilijkheden. Om deze problemen aan te pakken, bundelden Eric Traa (Rabobank), Abdelhamid Idrissi (Studiezalen) en Ruben Nieuwenhuis (TechGrounds) hun krachten en richtten Boeren voor Buren op.
Missie en werkwijze
De stichting verkocht groente en fruit van ‘B-kwaliteit’ – producten die afwijken in vorm, kleur of formaat – uit de regio aan kwetsbare huishoudens in de stad. Boeren ontvingen een eerlijke prijs voor hun producten, terwijl huishoudens met een stadspas deze tegen een gereduceerd tarief konden aanschaffen.
Rabobank legde de link tussen verschillende boeren netwerken en gaf een eerste financiële bijdrage om de keten sluitend te maken. De gemeente Amsterdam ondersteunde het initiatief vanuit de invalshoeken circulaire economie, groen en gezond en armoedebestrijding. Er was een nauwe samenwerking met het team Stadspas voor promotie en communicatie.
Resultaten en groei
Sinds de oprichting is Boeren voor Buren uitgegroeid tot een professionele organisatie met meerdere werknemers en vrijwilligers. Het aantal verkochte pakketten groeide wekelijks en er werden nieuwe uitgiftepunten geopend, zoals in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Het uiteindelijke doel was om alle ruim 120.000 gezinnen met een stadspas te voorzien van groente- en fruitpakketten. Echter heeft de stichting haar doel niet behaald, ondanks meerdere pogingen om een werkbaar model te creëren.
Boeren voor Buren is alsnog een succesvol voorbeeld van een initiatief dat voedseloverschotten bij boeren koppelt aan de behoeften van kwetsbare stedelijke huishoudens, met steun van het bedrijfsleven, vrijwilligers en lokale overheden.
- Logistieke complexiteit
- Kleine volumes: in tegenstelling tot grootschalige distributienetwerken werken korte ketens vaak met kleinere hoeveelheden, wat kan leiden tot inefficiënties. Het vinden van een kosteneffectieve manier om voedsel van boer naar consument te brengen is een grote uitdaging.
- Transport en opslag: verse producten vereisen vaak gekoeld transport en opslag, wat extra kosten en infrastructuur vraagt.
- Schaalbaarheid
- Beperkte reikwijdte: korte ketens zijn vaak lokaal gericht, wat hun schaalbaarheid beperkt. Het vergroten van het bereik zonder de principes van een korte keten te schenden, kan lastig zijn.
- Vraag en aanbod balanceren: seizoensgebonden schommelingen in de productie en vraag maken het moeilijk om consistent aanbod te garanderen.
- Consumentenbewustzijn en vraag
- Onbekendheid: veel consumenten zijn nog niet bekend met het concept van korte voedselketens of zien geen directe voordelen ten opzichte van conventionele supermarkten.
- Hogere prijzen door eerlijke beloning: korte ketens hebben vaak hogere prijzen omdat ze boeren een eerlijke prijs bieden, in tegenstelling tot de lagere prijzen in traditionele distributiesystemen. Dit kan voor consumenten een drempel zijn, vooral voor mensen met een beperkt budget.
- Financiering en ondersteuning
- Afhankelijkheid van subsidies: initiatieven zoals Boeren voor Buren zijn vaak afhankelijk van subsidies en overheidssteun. Dit kan de continuïteit in gevaar brengen als de financiering wegvalt.
- Hoge opstartkosten: het opzetten van een korte keten vereist investeringen in infrastructuur, logistiek en marketing.
- Wet- en regelgeving
- Strikte voedselveiligheidseisen: kleine producenten en initiatieven hebben moeite om te voldoen aan complexe regelgeving, wat hun deelname aan korte ketens belemmert.
- Gemeentelijke beperkingen: het organiseren van distributiepunten en markten in stedelijke gebieden vraagt vaak om specifieke vergunningen en goedkeuringen.
- Samenwerking in de keten
- Afstemming tussen partijen: boeren, logistieke partners en afnemers moeten intensief samenwerken. Een gebrek aan goede communicatie of conflicterende belangen kan uitdagingen veroorzaken.
- Eerlijke prijsverdeling: het balanceren van een eerlijke prijs voor boeren met betaalbaarheid voor consumenten blijft een moeilijke evenwichtsoefening.
Deze uitdagingen zijn voor Boeren voor Buren nooit anders geweest. Enkele uitdagingen die direct herkenbaar zijn:
- Logistiek en schaalbaarheid: het organiseren van transport en opslag in een stedelijke context en het uitbreiden van het bereik zonder verlies van kwaliteit.
- Financiering: blijvende afhankelijkheid van subsidies, fondsen en donaties (zie thema ‘Fondsenwerving’).
Bewustwording: het bereiken van meer gezinnen met een kleine of lege portemonnee en hen overtuigen van de voordelen van verse en lokale producten (zie thema ‘Doelgroep’).
Processen
Inkoop
Boeren
De inkoop bij Boeren voor Buren begint in de lokale regio, met een sterke focus op de korte keten. De boeren hadden tonnen overschotten aan groente en fruit en wilden deze sociaal maatschappelijk wegzetten. Het doel was om zoveel mogelijk producten direct van de boer naar de consument te brengen, zonder tussenkomst van grote tussenhandelaren. Dit bevordert niet alleen de lokale economie, maar draagt ook bij aan de verduurzaming van de voedselketen.
De samenwerking met boeren is van groot belang voor Boeren voor Buren, omdat het de mogelijkheid biedt om seizoensgebonden, lokale producten aan te bieden. We streven ernaar boeren een eerlijke prijs te bieden voor hun producten, wat hen een extra verdienmodel geeft voor de ‘buitenbeentjes’. Echter, er is een uitdaging: de prijs die we boeren betalen, is voor veel van onze klanten moeilijk te betalen, zeker wanneer de prijs niet in lijn is met de lagere prijzen die de supermarkt hanteert.
Omdat we nog niet voldoende schaal hebben weten te bereiken, hebben we de marge niet altijd laag genoeg kunnen houden om de producten voor onze doelgroep betaalbaar te maken. Het kost een boer namelijk meer tijd en geld om twee kratjes appels klaar te zetten in plaats van een pallet appels, gezien de efficiëntie in het wassen en verpakken. Dit maakt het moeilijk om een evenwicht te vinden tussen het bieden van eerlijke prijzen voor boeren en het toegankelijk houden van de producten voor de gezinnen die onze hulp het hardst nodig hebben.
Doordat wij constant op zoek zijn geweest naar deze balans en tegelijkertijd hebben geëxperimenteerd met verschillende doelgroepen, zijn de marges flink op en neer gegaan over de jaren heen. Figuren 1 en 2 geven dat weer voor zowel B2C- als B2B-verkopen.
Figuur 1
Marges bij individuele huishoudens (B2C)

Figuur 2
Marges bij sociale initiatieven (B2B)

Hoewel het grotendeels is gelukt om een marge te behalen op de inkoop, is dit niet genoeg geweest om alle bijkomende kosten voor bijvoorbeeld personeel, logistiek en huur te dekken. Om een beeld te schetsen: de inkoopkosten waren slechts 20% van de totaal gemaakte kosten voor de hele operatie. Opmerkelijk is dat er in 2022 geen B2B omzet is verwezenlijkt en in 2023 deze ook lager lag de inkoopkosten. Boeren voor Vluchtelingen bracht namelijk geen omzet op. We doneerden de groente en fruit op basis van de gedoneerde bedragen aan Boeren voor Buren om dit mogelijk te maken.
Het is een constante uitdaging om de kosten te verlagen, terwijl we tegelijkertijd de integriteit van het systeem, waarin boeren een eerlijke prijs ontvangen, wilden behouden.
In deze korte keten verliepen de contacten met de boeren via Flevofood, een Flevolandse coöperatie van boeren. Dit betekende dat we weinig rechtstreeks contact hadden met de boeren zelf, wat de communicatie vergemakkelijkte doordat we met één contactpersoon voor alle boeren werkten. Dit maakte de inkoopprocessen echter minder transparant.
Lessen die we hieruit hebben getrokken:
De korte keten zou geoptimaliseerd en verkort kunnen worden door direct contact te leggen met de boeren en een eigen netwerk op te bouwen. Dit zou het aantal schakels verminderen en ervoor zorgen dat de inkoopprijs rechtstreeks naar de boeren gaat. Dit brengt echter ook logistieke uitdagingen met zich mee.
Er zouden duidelijkere afspraken gemaakt moeten worden. Aan het begin van het project werd verwacht dat Boeren voor Buren een groot succes zou worden, met oplopende volumes. De realiteit was anders, waardoor afspraken aangepast moesten worden. Er was echter niets schriftelijk vastgelegd, wat leidde tot onduidelijkheid en conflicten die de samenwerking bemoeilijkten. Advies: Zorg ervoor dat afspraken duidelijk op papier staan en plan tussentijdse evaluatiemomenten in.
Om de prijs laag te houden, kunnen de volgende strategieën helpen:
- Met de seizoenen mee bestellen: door seizoensgebonden in te kopen, profiteer je van de beste prijzen.
- Focus op overschotten en afgekeurde producten: met vrijwilligers kun je heel wat kosten besparen in de keten.
- Dagprijzen hanteren voor wisselende producten: dit zorgt ervoor dat je koopt op het juiste moment, de goedkoopste periode.
- Jaarprijzen hanteren voor producten die het hele jaar door in het assortiment zitten, met voldoende marge zodat er ruimte is om met de markt mee te bewegen bij de verkoop van losse producten.
Tot slot is het belangrijk om data bij te houden in alle fasen van het proces. Door na verloop van tijd beter inzicht te krijgen in hoeveel je overhoudt, kun je effectiever inkopen en verliezen minimaliseren.
Groothandels
Hoewel de focus bij Boeren voor Buren lag op de korte keten en het ondersteunen van lokale boeren, werd er doorheen de jaren geëxperimenteerd met groothandels om het aanbod te diversifiëren en grotere hoeveelheden te kunnen leveren. Groothandels spelen een belangrijke rol bij het vullen van de productrange die niet altijd lokaal beschikbaar is, zoals bepaalde groente, fruitsoorten en internationale producten die belangrijk zijn voor de doelgroep.
Samenwerken met groothandels biedt voordelen zoals schaalvoordelen, een breder aanbod en de mogelijkheid om producten die anders niet beschikbaar zouden zijn, in te kopen tegen een gunstige prijs. Groothandels zoals Staay Food Group, Eosta, Dole en Veggiebox leveren hoogwaardige producten die passen bij de visie van Boeren voor Buren: verse, seizoensgebonden producten tegen een betaalbare prijs.
Bovendien kennen groothandels afgekeurde producten, zoals een beschimmelde sinaasappel in een krat met overwegend goede vruchten, of appels met een deukje, die zij tegen lagere prijzen kunnen aanbieden. Dit biedt ons de mogelijkheid om producten die anders weggegooid zouden worden of verkocht worden op verschillende markten, op een duurzame manier in te kopen en beschikbaar te stellen voor onze klanten.
Hoewel dit de kosten verlaagt, vormt het ook een uitdaging. Het aanbod van afgekeurde producten is vaak onvoorspelbaar en het is niet altijd mogelijk om consistent te voldoen aan de vraag van klanten. Daarnaast speelt de kwaliteit van deze producten soms een rol in de klanttevredenheid, wat het moeilijk maakt om dit aanbod in grote mate te verankeren binnen ons systeem.
Het inschakelen van groothandels maakt het mogelijk om grotere hoeveelheden in te kopen tegen lagere prijzen, wat belangrijk is voor het leveren aan zowel de B2C-markt als de B2B-klanten (sociale voedselinitiatieven). Wat groothandels bovendien voordelig maakt, is dat de logistiek vaak al veel efficiënter is dan bij de boeren. In tegenstelling tot de situatie bij de boeren, waar we afhankelijk zijn van meerdere locaties en een complexer ophalen van de producten, hebben groothandels vaak alles al gecentraliseerd en kunnen ze de goederen direct leveren. Dit zorgt ervoor dat we niet zelf het transport van verschillende boeren naar onze distributiepunten hoeven te organiseren, wat aanzienlijk kosten en tijd bespaart.
Logistiek
De logistiek in de korte keten kent meerdere uitdagingen die impact hebben op de efficiëntie en de kostenstructuur. Een van de belangrijkste problemen is de relatief kleine hoeveelheid die we moeten verwerken in vergelijking met de massale processen van de internationale keten. Dit zorgt ervoor dat de processen trager gaan en dat het moeilijker is om de versheid van producten te waarborgen. Vooral als we werken met verse producten zoals groente en fruit, kan het lastig zijn om de kwaliteit en versheid tijdens transport en opslag te behouden.
Een specifiek probleem is het koel houden van de producten in verschillende fasen van het proces. In buurthuizen is er vaak geen koeling beschikbaar en gezien beschikbaarheid en prijzen, moesten we het voedsel de dag vooraf leveren, wat niet ideaal is voor de versheid. Ook in het distributiecentrum, waar we wel koeling hadden, is het een uitdaging om de juiste temperatuur te handhaven, vooral als de producten al wat ouder zijn. Dit resulteert vaak in een lagere kwaliteit en dus ook een verhoogd risico op voedselverspilling.
Daarnaast hebben we te maken met het verlies van fust. Door het gebruik van kratten en pallets als verpakking, was het in de beginjaren een uitdaging om een goed overzicht te houden. We rekenden namelijk de prijs van emballage nooit door aan de klant (B2C en B2B). Het gevolg was een verlies van fust ter waarde van ongeveer €4.750, wat een extra kostenpost voor ons betekende. Dit verlies konden we niet doorrekenen aan de buurthuizen, aangezien er geen financiële ruimte was om de kosten door te berekenen, wat leidde tot extra verlies voor ons initiatief. Het zou je verbazen waar iemand een krat allemaal voor kan gebruiken 😉
Al deze logistieke complicaties laten zien hoe belangrijk het is om de logistiek efficiënt te organiseren en te werken met partners die de infrastructuur en middelen hebben om deze uitdagingen te verkleinen.
Groothandels in de korte keten: drie belangrijke adviezen
- Efficiëntie en schaalvoordelen: Boeren voor Buren zou mogelijk nog een kans op slagen hebben, als we hadden meegevaren op het groothandel proces. Groothandels beschikken over de logistieke infrastructuur en schaalvoordelen die ons in staat stellen om producten efficiënter in te kopen en te distribueren. Dit maakt het mogelijk om de kosten te verlagen en de levering op grotere schaal te realiseren.
- Samenwerkingsmodellen en afspraken: het is belangrijk om duidelijke samenwerkingsmodellen en afspraken te maken met boeren én groothandels. De groothandel kan bijvoorbeeld helpen bij het verkrijgen van producten die anders mogelijk verloren zouden gaan, zoals cosmetisch imperfecte groenten en fruit, tegen lagere prijzen. Zorg dat op voorhand een gelijk begrip bestaat bij wat cosmetisch imperfect voor elk ieder betekent.
- Logistieke ondersteuning en risicovermindering: groothandels kunnen ook de logistiek ondersteunen door gebruik te maken van hun bestaande distributienetwerken. Dit verlaagt niet alleen de kosten voor het ophalen van producten bij verschillende boeren, maar helpt ook bij het spreiden van risico’s in het voorraadbeheer of voedselveiligheid.
Verkoop
Een belangrijke les die we hebben geleerd bij Boeren voor Buren is dat het al dan niet succes van ons initiatief sterk afhankelijk is van de juiste samenwerkingen, verkoopkanalen en marketingstrategieën. Hier zijn enkele van de belangrijkste inzichten:
- Het belang van partnerschappen voor B2C
In de beginjaren speelden partners zoals de gemeente (team stadspas) en sociale initiatieven een cruciale rol in het bereiken van onze doelgroep én de doelgroep zelf (zie figuur 3). Door deze samenwerkingen konden we gezinnen met een laag inkomen toegang geven tot betaalbaar voedsel. Echter, na verloop van tijd verloren we sommige van deze partners, wat leidde tot het wegvallen van marketingkracht. De les is dat langdurige partnerschappen essentieel zijn, maar ook dat we eigen marketingkanalen gestuurd door de klanten moeten ontwikkelen om onze doelgroep te blijven bereiken. Lees hierover meer binnen het thema ‘Doelgroep’.
Figuur 3
Stadspas advertentie Facebook

- Onzekerheid in B2B-verkoop
Het ontbreken van vaste afnamecontracten met B2B-partners creëerde onzekerheid voor ons, vooral omdat we afhankelijk waren van week tot week bestellingen. Dit maakte het moeilijk om de volumes te voorspellen en betrouwbare leveringen te garanderen. We hebben geleerd dat het cruciaal is om afnamegaranties te hebben om te kunnen plannen en stabiliteit te creëren voor zowel de inkoop als de logistiek. - Het potentieel van nieuwe markten
Hoewel we veel hebben geleerd van het huidige verkoopmodel, hebben we ook het potentieel ontdekt voor nieuwe kanalen, zoals markten en de horeca. Deze kanalen bieden kansen om direct met consumenten en bedrijven in contact te komen en kunnen ons helpen om zowel B2C- als B2B-verkopen te vergroten. Deze markten kunnen ook de naamsbekendheid vergroten en tegelijkertijd nieuwe inkomstenstromen (met hogere marges) openen.
In het algemeen hebben we geleerd dat flexibiliteit en het blijven zoeken naar nieuwe kansen essentieel zijn voor de blijvende kracht van Boeren voor Buren.
Overschot
Boeren voor Buren is een initiatief dat altijd actief op zoek is geweest naar manieren om overschotten te verwaarden. Of het nu gaat om overschotten bij boeren, groothandels of ons eigen initiatief, het doel is altijd geweest om verspilling te voorkomen en het voedsel daar te krijgen waar het nodig is.
Onze processen voor het beheren van overschotten
Onze aanpak bij het omgaan met overproductie en overschotten draait om creativiteit en samenwerking:
- Samenwerking met boeren en groothandels: we hebben altijd actief gezocht naar mogelijkheden om overschotten van lokale boeren en groothandels te verwaarden. Dit heeft geleid tot waardevolle partnerschappen, waarbij we overschotten konden inkopen tegen lagere prijzen en deze vervolgens via onze distributiekanalen aanbieden. Hierdoor konden we de producten alsnog een bestemming geven en voedselverspilling tegengaan. Hoewel het sorteren van producten met behulp van vrijwilligers enkele uitdagingen met zich meebracht, zoals het omgaan met schimmel, het werken met kwetsbare producten zoals bessen die met de blote hand gesorteerd moesten worden, waren deze obstakels een waardevol leermoment voor ons. Het benadrukte de complexiteit van het proces, maar ook het belang van zorgvuldige handelingen (opzetten van een HACCP handleiding) en de inzet van gemotiveerde vrijwilligers om voedselverspilling tegen te gaan.
- Eigen overschotten: als initiatief hebben we zelf ook te maken met overschotten, wat vaak het resultaat is van overtollige inkoop of een inschatting van producten die mogelijk afgekeurd zullen worden. In zulke gevallen zoeken we actief naar manieren om de producten alsnog te verwaarden. Dit doen we bijvoorbeeld door overtollige producten te doneren aan sociale initiatieven of ze tegen een gereduceerde prijs aan te bieden. Op deze manier voorkomen we dat voedsel verloren gaat. Als laatste optie kunnen de producten worden gebruikt als diervoeder of op de composthoop belanden.
Onze cijfers: wat is er nu verloren gegaan?
We hebben geconstateerd dat onze data over de jaren 2020 tot en met 2023 verspreid en soms onnauwkeurig zijn bijgehouden. Voor 2024 kunnen we echter een beter beeld schetsen. In dat jaar werd in totaal 2.016,67 kg als afval bestempeld en 1.573,39 kg als overschot.
- Het afval werd afhankelijk van de kwaliteit naar de dieren of de composthoop gebracht.
- De overschotten werden deels verkocht en deels gedoneerd. Naar schatting kon 38% van de overschotten nog worden verkocht, terwijl de rest of bewaard werd voor de volgende week of werd gedoneerd aan sociale initiatieven. Dit toont aan hoe we geprobeerd hebben voedselverspilling zo veel mogelijk te minimaliseren en tegelijkertijd sociale impact te maken.
Ondanks onze inspanningen om overschotten zo goed mogelijk te verwaarden, is er onvermijdelijk een bepaald percentage verlies. Dit verlies komt voort uit verschillende factoren, zoals slechte opslagomstandigheden en de onvoorspelbaarheid van vraag en aanbod. De beperkte opslagcapaciteit en onbetrouwbare koeling van ons initiatief heeft geleid tot verslechtering van producten en weinig kans op opschaling naar andere levermomenten.
Afdronk
De opzet van een korte voedselketen is geen gemakkelijke opgave, maar het biedt immense kansen om zowel lokaal als sociaal impact te maken. Stichting Boeren voor Buren heeft de afgelopen jaren bewezen dat het mogelijk is om kwetsbare huishoudens te verbinden met lokale, duurzame producten en daarbij tegelijkertijd de nodige economische en logistieke uitdagingen aan te gaan. De lessen die we hebben geleerd en die we delen via Knollen voor Citroenen, kunnen andere initiatieven en organisaties helpen om verder te bouwen aan een sterkere, meer verantwoorde voedselsector.
Laten we samen blijven bouwen aan een voedselecosysteem dat meer is dan alleen handel – een systeem waarin solidariteit, duurzaamheid en verbondenheid centraal staan.
Deze boeken hebben onze leercurve tijdens Boeren voor Buren over de korte keten geholpen:
- Andere Kost door Jaap Seidell en Jutka Halberstadt
- Boter, kaas en havermelk door Joris Lohman
Deze boeken, gecombineerd met onze praktijkervaringen, hebben ons geholpen om de uitdagingen en kansen van het opzetten van een lokale, duurzame voedselketen beter te begrijpen. Ze bieden waardevolle inzichten die we graag willen delen met anderen die een soortgelijk pad willen bewandelen. Door het combineren van theorie met praktijk, hebben we geleerd hoe belangrijk het is om een balans te vinden tussen economie, ecologie en sociale impact.
Zoals Seidell en Halberstadt treffend zeggen: “Voeding is niet alleen een kwestie van vullen, maar van verbinden. Wat we eten bepaalt wie we zijn en hoe we met onze omgeving omgaan.”
Om een algemeen beeld te krijgen bij de processen van Boeren voor Buren en hoe de stichting meerdere pivots heeft gemaakt naar een vernieuwd model is het van belang de verschillende fases te begrijpen. In de geschiedenis van Boeren voor Buren kunnen we 3 fases identificeren.
Fase 1: Corona (2020)
Tijdens de coronamaatregelen werd Boeren voor Buren opgericht om gezinnen in armoede te ondersteunen met betaalbare, lokale producten. Begonnen als noodhulp met gedoneerde pakketten, breidde de stichting uit naar een betaalmodel voor gezinnen met een Stadspas en andere mensen in financiële nood. We gaven klanten de mogelijkheid om via een webwinkel verse groente, fruit en kruiden te bestellen en zetten in op kennisverspreiding en het bevorderen van gezonde voeding door middel van recepten.
Fase 2: Boeren voor Vluchtelingen (2022)
Met de Oekraïense vluchtelingencrisis breidde Boeren voor Buren haar doelgroep uit naar vluchtelingen. In samenwerking met verschillende organisaties werden 4.016 vluchtelingen verspreid over 37 opvanglocaties voorzien van groente, fruit en kruiden. De stichting werkte hierbij voornamelijk met bulkbestellingen die op locatie werden geleverd, zodat vluchtelingen actief konden bijdragen aan de distributie en koken.
Fase 3: De Gezonde Schakel (2023)
Boeren voor Buren heeft haar model aangepast naar een business-to-business (B2B) aanpak. Deze fase richtte zich op het ondersteunen van andere sociale voedselinitiatieven door betaalbare, verse producten aan te bieden. Met een centraal distributiepunt en wekelijkse leveringen werd de logistiek efficiënt ingericht en werd voedsel geleverd aan zowel particuliere huishoudens in armoede als sociale initiatieven. Om in te spelen op de vraag van gezinnen naar meer variatie en goedkopere opties, werd er voor het eerst gewerkt met (geredde) internationale groente en fruit. Hierdoor kon Boeren voor Buren meer aanbod leveren tegen lagere kosten, wat het nog toegankelijker maakte voor gezinnen met een klein budget. De korte keten werd hier grotendeels losgelaten.
Deze drie fasen illustreren het doorzettingsvermogen en de pivots van Boeren voor Buren, waarbij we steeds meer innoveren om een breder bereik en duurzamere oplossing te bieden voor gezinnen in armoede (zie Tabel 1).
Tabel 1
Overzicht fasen Boeren voor Buren
Thema | Fase 1: Corona | Fase 2: Boeren voor Vluchtelingen | Fase 3: De Gezonde Schakel |
---|---|---|---|
Doelgroep | Kleine portemonnee | Vluchtelingen | Kleine portemonnee (B2C) & lege portemonnee via sociale voedselinitiatieven (B2B) |
Aanbod | NL seizoen AGF (de korte keten) | NL seizoen AGF (de korte keten) | NL seizoen AGF (de korte keten), biologisch internationaal afgekeurd fruit, afgekeurde AGF en dagvers internationaal AGF |
Inkoop | Vereniging Flevofood, VaVersa | Vereniging Flevofood, VaVersa | Staay Food Group, Eosta, Veggiebox, Dole & lokale boeren |
Logistiek | Extern & intern georganiseerd, mbv vrijwilligers in het sorteercentrum de RAI Amsterdam | Extern & intern georganiseerd, In bulk van boer naar locatie, sorteercentrum bij één van de boeren | Extern & intern georganiseerd, in bulk naar
|
Locaties | Gemeentelijk | Regionaal | Nationaal (3 provincies) |
Periode | Juni ’20 – juli ’22 26 maanden 46 leveringen |
April ’22 – maart ’23 12 maanden 19 leveringen |
Februari ’23 – december ’24 18 maanden 65 leveringen |
Frequentie | Tweewekelijks | Tweewekelijks | Wekelijks → tweewekelijks |
Volume geleverd | 143.162,70 kg totaal 3.112,23 kg per levering |
31.501,82 kg totaal 1.657,99 kg per levering |
98.567,96 kg totaal 1.516,43 kg per levering |
Bereikte huishoudens | Totaal periode
|
Totaal periode
|
Totaal periode
|
Geleverd in | Pakketten | In bulk – locatie verspreid zelf | In pakket aan B2C & bulk aan B2B |
Gemiddelde bestelling van een huishouden | Volume: 8,2 kg Verkoopprijs: 10-15% goedkoper dan de supermarktprijzen |
Volume: 0,9 kg (aanvullend) Verkoopprijs: 100% goedkoper dan de reguliere inkoopprijzen |
Volume
Verkoopprijs
|
Financiering | Klanten betalen + diverse donaties met als doel te groeien naar een zelfvoorzienend business model | Kosten van goederen en keten 100% betaald door donaties (Rabobank, gemeente Almere en Serra Foundation) | Klanten (B2C & B2B) betalen + diverse donaties met als doel te groeien naar een zelfvoorzienend business model |
Relevante links en bijlagen
- Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) (2009). The State of Food and Agriculture: Livestock in the Balance. Een rapport over de rol van veeteelt in voedselzekerheid en duurzaamheid. Beschikbaar via: https://www.fao.org/4/ar429e/ar429e.pdf.
- Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) (2021). Climate Change and Food Systems. Een uitgebreid rapport over de impact van klimaatverandering op voedselketens en mogelijke oplossingen, waaronder korte voedselketens. Beschikbaar via: https://www.fao.org
- Eurostat (2022). Agriculture and Rural Development Statistics. Statistieken en analyses over landbouw en plattelandsontwikkeling in Europa, met een focus op korte ketens en hun economische impact. Beschikbaar via: https://ec.europa.eu/eurostat
- Slow Food International (2021). Annual Report 2021. Een overzicht van activiteiten en initiatieven op het gebied van korte voedselketens, duurzaamheid en lokale netwerken. Beschikbaar via: https://www.slowfood.com
- Voedingscentrum (2022). Voedselverspilling in Nederland. In 2022 verspilden Nederlanders gemiddeld 8,7 kg groente en fruit per persoon. Beschikbaar via: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedselverspilling.