Korte Keten

Inhoud

2. Don’ts and do’s
3. De korte keten
Achtergrond
Processen
Inkoop

Om een algemeen beeld te krijgen bij de processen van Boeren voor Buren en hoe de stichting meerdere pivots heeft gemaakt naar een vernieuwd model is het van belang de verschillende fases te begrijpen. In de geschiedenis van Boeren voor Buren kunnen we 3 fases identificeren.

 

Fase 1: Corona (2020)

Tijdens de coronamaatregelen werd Boeren voor Buren opgericht om gezinnen in armoede te ondersteunen met betaalbare, lokale producten. Begonnen als noodhulp met gedoneerde pakketten, breidde de stichting uit naar een betaalmodel voor gezinnen met een Stadspas en andere mensen in financiële nood. We gaven klanten de mogelijkheid om via een webwinkel verse groente, fruit en kruiden te bestellen en zetten in op kennisverspreiding en het bevorderen van gezonde voeding door middel van recepten.

Fase 2: Boeren voor Vluchtelingen (2022)

Met de Oekraïense vluchtelingencrisis breidde Boeren voor Buren haar doelgroep uit naar vluchtelingen. In samenwerking met verschillende organisaties werden 4.016 vluchtelingen verspreid over 37 opvanglocaties voorzien van groente, fruit en kruiden. De stichting werkte hierbij voornamelijk met bulkbestellingen die op locatie werden geleverd, zodat vluchtelingen actief konden bijdragen aan de distributie en koken.

Fase 3: De Gezonde Schakel (2023)

Boeren voor Buren heeft haar model aangepast naar een business-to-business (B2B) aanpak. Deze fase richtte zich op het ondersteunen van andere sociale voedselinitiatieven door betaalbare, verse producten aan te bieden. Met een centraal distributiepunt en wekelijkse leveringen werd de logistiek efficiënt ingericht en werd voedsel geleverd aan zowel particuliere huishoudens in armoede als sociale initiatieven. Om in te spelen op de vraag van gezinnen naar meer variatie en goedkopere opties, werd er voor het eerst gewerkt met (geredde) internationale groente en fruit. Hierdoor kon Boeren voor Buren meer aanbod leveren tegen lagere kosten, wat het nog toegankelijker maakte voor gezinnen met een klein budget. De korte keten werd hier grotendeels losgelaten.
Deze drie fasen illustreren het doorzettingsvermogen en de pivots van Boeren voor Buren, waarbij we steeds meer innoveren om een breder bereik en duurzamere oplossing te bieden voor gezinnen in armoede (zie Tabel 1).

Tabel 1

Overzicht fasen Boeren voor Buren

Thema Fase 1: Corona Fase 2: Boeren voor Vluchtelingen Fase 3: De Gezonde Schakel
Doelgroep Kleine portemonnee Vluchtelingen Kleine portemonnee (B2C) & lege portemonnee via sociale voedselinitiatieven (B2B)
Aanbod NL seizoen AGF (de korte keten) NL seizoen AGF (de korte keten) NL seizoen AGF (de korte keten), biologisch internationaal afgekeurd fruit, afgekeurde AGF en dagvers internationaal AGF
Inkoop Vereniging Flevofood, VaVersa Vereniging Flevofood, VaVersa Staay Food Group, Eosta, Veggiebox, Dole & lokale boeren
Logistiek Extern & intern georganiseerd, mbv vrijwilligers in het sorteercentrum de RAI Amsterdam Extern & intern georganiseerd, In bulk van boer naar locatie, sorteercentrum bij één van de boeren Extern & intern georganiseerd, in bulk naar

  • B2C via Veggiebox
  • B2B via eigen distributiecentrum (vanaf 2024)
Locaties Gemeentelijk Regionaal Nationaal (3 provincies)
Periode Juni ’20 – juli ’22
26 maanden
46 leveringen
April ’22 – maart ’23
12 maanden
19 leveringen
Februari ’23 – december ’24
18 maanden
65 leveringen
Frequentie Tweewekelijks Tweewekelijks Wekelijks → tweewekelijks
Volume geleverd 143.162,70 kg totaal
3.112,23 kg per levering
31.501,82 kg totaal
1.657,99 kg per levering
98.567,96 kg totaal
1.516,43 kg per levering
Bereikte huishoudens Totaal periode

  • 10.502 bestellingen
  • 3.530 huishoudens
  • 60% eenmalige klanten
Totaal periode

  • 15.305 bestellingen
  • 4.016 individuen
Totaal periode

  • B2C: 753 unieke huishoudens
  • B2B: 10.429 huishoudens via 20 initiatieven
Geleverd in Pakketten In bulk – locatie verspreid zelf In pakket aan B2C & bulk aan B2B
Gemiddelde bestelling van een huishouden Volume: 8,2 kg
Verkoopprijs: 10-15% goedkoper dan de supermarktprijzen
Volume: 0,9 kg (aanvullend)
Verkoopprijs: 100% goedkoper dan de reguliere inkoopprijzen
Volume

  • B2C: 6,79 kg
  • B2B: 4,64 kg

Verkoopprijs

  • B2C: 52% goedkoper dan de supermarktprijzen
  • B2B: 35% goedkoper dan de supermarktprijzen
Financiering Klanten betalen + diverse donaties met als doel te groeien naar een zelfvoorzienend business model Kosten van goederen en keten 100% betaald door donaties (Rabobank, gemeente Almere en Serra Foundation) Klanten (B2C & B2B) betalen + diverse donaties met als doel te groeien naar een zelfvoorzienend business model